Paris Moules frites, Americain
59 miljoner Orangina, Pastis, vin
Franska Basker
Euro 1€ = 9.30 sek Indochine, Phoenix

Frankrike? Snorkiga mustaschmän med basker, baguetter, stinkande mögliga ostar, charkuterier från trakten och löjligt pittoreska vingårdar. Eller surfmetropolerna Biarritz och Hossegor med milslånga stränder och sommarparty med billigt vin. Vi vet iallafall vilket Frankrike vi föredrar. Förresten är det tyskarna som har mustasch nu för tiden...

Frankrike har surf längs hela atlantkusten men det är främst fyra stora surfstäder/områden som utmärker sig; Bretagne, Lacanau, Hossegor och Biarritz.

Hollywood tog surf till Europa
Typiskt franskt: Eiffeltornet, män i basker och goda ostar.Surfingen kom inte till Europa förrän 1957 då ett filmteam från Hollywood anlände till Biarritz för att filma Hemingways "The Sun also Rises". Filmregissören Peter Viertel blev hänförd av de fantastiska vågorna och lät skicka efter sin surfbräda från USA. Han var den förste som surfade i Europa och Biarritz har varit Europas surfhuvudstad sedan dess (även om Hossegor har bättre surf för den avancerade).

Hossegor eller Biarritz?
Hossegor är stället för den som vill ha surfstämning och inte kräver alltför mycket nattliv. Det går att partaja här också men då har Biarritz mer att erbjuda. I Biarritz finns överhuvudtaget mer valmöjligheter avseende allt som inte gäller surf; restauranger, barer, fritidsaktiviteter, etc. En medföljande pojk-/flickvän som inte surfar har antagligen betydligt roligare i Biarritz, och regnar det mycket så dröjer det längre innan du blir uttråkad om du har denna plats som bas. Men när det gäller surfingen så är det Hossegor som är storebror. Här är vågorna generellt större, vilket också märks på kvaliteten på surfarna i vattnet. Mentaliteten i Hossegor är också mer öppen pga alla internationella nyinflyttade. Här kretsar allt kring surf och folk är intresserade av att lära känna varandra.

Hossegor eller Biarritz? Det beror på vad du är ute efter. Hallabaloo crew gillar båda, vi rekommenderar ett besök på varje ställe så du själv kan bilda dig en uppfattning. För båda är väl värda ett besök!

Bon surf!


© 1999 - 2007 hallabaloo | sitemap |